Blogkatalogus

2010. március 23., kedd

MTZ traktor története

A gyár története.

A Minszki Traktor Gyár (MTZ) Csoport 1946. május 29.-én alakult. A több mint 60 éves fennállása alatt a gyár a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépeket gyártó üzemévé vált, amely több mint 30 000 ember foglalkoztat.

A fennállása óta a gyár több mint 3 millió traktort bocsátott ki, melyek közül több mint 500 000 db-ot exportált, a világ 100 országába.

Vásárlói 62 típus, több mint 100 eltérő felszereltségű változata, (a különböző üzemeltetési és klíma viszonyoknak megfelelő) közül választhat. Az új modellek lehetőséget biztosítanak szinte bármely gyártó, számtalan munkagéptípusának felszerelésére és működtetésére.

Minden eladott traktor rendelkezik az EU szabványai szerinti, megfelelőségi bizonyítvánnyal.

A MTZ Csoport a traktorok mellett széles típusválasztékban kínál speciális gépeket pl: az erdőműveléshez, fakitermeléshez, rakodógépeket, kommunális gépeket, valamint a bányaműveléshez szükséges eszközöket.

Jelen időben, több mint 100 üzem foglakozik traktorok gyártásával a világon. A piac 96%-át összesen 8 nagyvállalat birtokolja, melyek közül az egyik az MTZ Csoport.

A Minszki Traktor Gyár Csoport fő profilja a kerekes traktorok és alkatrészei fejlesztése, gyártása és exportja, valamint az eladott kiszolgálási jogok alapján, szervezi és segíti a javító-karbantartó hálózat megteremtését és annak működtetését.

Az MTZ jelen időben, a világ különböző tájain, több mint 60 ország piacán van jelen.

A gyár hosszú évek óta, mint a vezető 8 traktorgyár egyike a kerekes traktorok piacának 8-10%-át mondhatja magáénak.

Napjainkban az MTZ Csoport egy hatalmas gyáróriás, amely 8 nagyobb üzemet és azok leányvállalatait foglalja magába, olyanokat, mint:

  • Minszki Traktor Gyár

  • Fődarab Gyártó üzem Szmorgonszk

  • Traktor Fődarab és Alkatrész Gyár Bobpujszk

  • Traktor Alkatrész Gyár Vitebszk

  • Speciális szerszám és Technológiai berendezések Gyára Minszk

  • Fogaskerék Gyár Minszk

  • Elektromechanikai Gyár Lepelszk

  • Fogaskerék Gyár Szmolevicsszk

  • Hidraulikus berendezések Gyára Gomelszk

  • Hidraulikus berendezések Gyára Hojniki

  • Hidraulikus berendezések Gyára Narovljanszk

  • Mozirszki Gépgyár

A gyár történelmének rövid áttekintése

1946-1958

A nemzetközileg is ismert traktorok gyártásának megkezdéséig a gyár lépésenként haladt. Első terméke a PD-10 típusú indító segédmotor volt. A traktorgyártás a KD-35 márkajelzésű lánctalpasokkal kezdődött. Majd 1953-ban elkészült az első gumikerekes traktor MTZ-2 jelzéssel, ami döntően befolyásolta a gyár későbbi specializálódását. A gyár egy időben kezdte meg az MTZ-2 és a fakitermelés eszközeként használt, KT-12 (gázgenerátoros motorokkal szerelték) traktorok sorozatgyártását. Az 50-es években megnőtt a fakitermelésben használatos KT traktorok iránti igény, ami egy új típus, a kerekes traktorok Belorus motorjaival szerelt KT-12A megjelenését eredményezte. A fejlesztés következő lépése a TDT-40 fa kihordó traktorok megjelenése volt 1954-ben. Ezt az eszközt farönkök szállítására tervezték, feladatuk a kitermelt fa úttalan utakon való szállítása volt a kitermelés helye és a berakópontok, vagy éppen a folyami úsztatás berakási helyei között. A diesel motorral szerelt TDT-40 traktorok sorozatgyártása 1956 májusában indult be. A gyártósorról 1958-ban legördült a százezredik traktor.

1959-1974

A fejlődés következő lépcsője 1961, amikor is megkezdődött az MTZ-50 és MTZ-52 típusú traktorok sorozatgyártása. A gyár a termelésben, a fejlesztésben és az új technológiák alkalmazásában elért sikereire való tekintettel megkapta a Lenin rendet. A traktorgyártásban elért kimagasló eredményeiért, a termelés lehetőségeinek kiemelkedő kihasználásáért és a hatékony termelést biztosító nagyteljesítményű traktorok kifejlesztéséért a gyár kollektívája megkapta az „Októberi Forradalom” érdemérmet. Az egy milliomodik traktor 1972 novemberében gördült le a gyártósorokról. Az MTZ 50/52 gyártásának beindításával megkezdődött az export, intenzív fejlődése, ami egy részről a mennyiségben mutatkozott, más részről, a szállítások a világ egyre több pontjára terjedtek ki. Az export 1975 re elérte az évi 18 ezer traktort. A gyár 1974-ben beindította a jóval nagyobb teljesítményű MTZ-80 traktorok sorozatgyártását. A világon ebből a típusból szerelték össze a legtöbbet.


1975-1985

Megalakult az MTZ Csoport melynek alapítói a minszki gyáron kívül a következők voltak:

  • A speciális felszerelések és szerszámok gyára

  • A Vitebszki traktor alkatrész gyár

  • A Bobrujszki traktor alkatrész és fődarab gyár

  • Az „Univerzális földmunkák traktorai” Tervező iroda


A gyár 1978-tól a kisebb teljesítményű eszközök fejlesztésébe kezdett. Ennek keretén belül terveztek 5,6,8,12 LE teljesítményű motorokat, majd megkezdték az MTZ-05, MTZ-06, MTZ-08BS, MTZ-12, valamint a négykerekű MTZ-082 (12LE) kistraktorok sorozatgyártását. A fejlesztés nem állt le, így 1984-ben megjelent a 100LE teljesítményű motorral szerelt MTZ-102. A két milliomodik traktor 1984. március 24.-én gördült le. Míg 1985 -ben elkészült az MTZ-142 típus 150LE teljesítményű motorral szerelve.


1986-1996

Folytatódik az MTZ-220 traktorok fejlesztése és több modifikáció sorozatgyártása is beindul, már 220 LE motorteljesítménnyel. Ezért a fejlesztésért a gyár dolgozóinak egy csoportja 1995-ben Belorusz állami Díjat kap. A gyárban megteremtik a Belorusz 1221 (130 LE) sorozatgyártásának feltételeit, mely traktor rendkívül gazdaságos és hatékony. Az első traktorok 1994-ben gördültek le a szalagról. A különböző traktor fődarabok bázisára alapozva a gyár 15 alternatív eszköz, többek között kommunális gépek, erdőművelő és feldolgozó, rakodó gépek és bányák részére kialakított szállító járművek gyártását indította el. A három milliomodik traktor 1995-ben készült el.


1996-2000

Az MTZ Csoport az 1998-1999 években jelentkező konjunktúra ellenére, megőrizte helyét a legnagyobb traktor exportőrök között, a FáK országaiban és a legnagyobb külföldi piacokon egyaránt. A FáK -ban 1999-ben előállított traktorok 57,7 %-át az MTZ gyártotta. Ebben az évben a gyár befejezte az MTZ 2522 (250LE) traktor fejlesztését, amely a maga nemében univerzális. A Belorusz szállítóeszköz építők napjára rövid határidővel befejezték a Belorusz 1802 típusjelzésű lánctalpas traktor fejlesztését. A konstrukció egy sor új eredeti mérnöki megoldást mondhat magáénak. A nemzetközi piacok meghódítása során az MTZ termékei, az angol Silsoe intézettől megkapták, az EU szabványoknak megfelelő bizonyítványaikat. A vállalat 2000-ben ISO-9001 minősítést kapott az általa fejlesztett és gyártott traktorokra. Ez azt jelenti, hogy a minszki gyár kialakította a nemzetközi szabványoknak megfelelő minőségbiztosítási rendszert. Ezt megerősíti a német TüF-Türingia cég által lefolytatott akreditációs eljárás.




2000-2007

Alekszandr A. Puhevoj 2002 -ben került a cégcsoport élére.


A kijevi „Lenini kovácsműhely” Rt. Bázisán Belorusz összeszerelő sor kezdte meg a termelést.

A minszki gyárban, 2003-ban elkészül az MTZ-2822 (280 LE) 2 db tesztpéldánya, amely a gyár legerősebb kerekes traktora.

Megalakult az „MTZ-ElAZ kereskedőház” NyRt. Elabugban Oroszországban.

A következő évben felújítják az 1972-ben egy milliomodikként gyártott MTZ-52 traktort. A gép valamennyi alkatrészét kicseréltek, melyeket a kísérleti üzem gyártott le, mivel az elöregedett típushoz a gyár már rég nem gyárt alkatrészeket. A gépházra ez a felirat került: „Második élet az egy milliomodik traktornak 1972-2004”.

A minszki gyár megkezdte az EURO-2 normának megfelelő motorokkal szerelt traktorok kibocsátását.

Az MTZ csoporthoz csatlakoztak: Minszki fogaskerékgyár a Lepeli leányvállalatával, a Gomeli hidraulikus berendezések gyára a Napobli és a Hojniki kirendeltségekkel, valamint a Mozirszki gépgyár.

A minszki gyárhoz csatoltak két termelő szövetkezetet a Logojki járásban, melyek a gyár mezőgazdasági üzemeivé váltak. A későbbiekben a két szövetkezet Gajna néven egyesült.

Lukasenko elnök köszöntötte a vállalatot, 2005-ben a munka frontján elért győzelmük, -úgy, mint a 40 ezredik traktor kibocsátása 2005-ben- alkalmából.

Az MTZ Csoport vezérigazgatója A.A.Puhovoj 2005-ben, az ipar kategóriában, megkapta az „ év Embere Minszkben” kitüntetést.

Az MTZ elkészítette a 360 LE teljesítményű, szupererős traktor prototípusát.

Az új nagyteljesítményű MTZ-2022 (210LE) traktor minőségi mutatóit, arany éremmel jutalmazták.

Kidolgozásra került a gyár „Legjobb szakembere” és a gyár „Legjobb” verseny feltételrendszere.

Az MTZ 2006-ban ünnepelte 60 éves fennállását. A gazdaság fejlesztésében elért kiemelkedő teljesítményéért a gyár megkapta, a Belorusz Köztársaság Zászlaját. A huzamos ideje végzett átlagon felüli, eredményes munka elismeréseként a dolgozók egy csoportja a Belorusz Köztársaság kitüntetéseiben részesült. Az ünnepre időzítették, a világ és a gyár legerősebb Belorusz traktora (450 LE) kísérleti darabjának bemutatását.

December 28.-án a fő összeszerelő szalagról legördült a 2006-os év 50 ezredik traktora, mely alkalomból Lukosenko elnök köszöntötte a kollektívát.

A Belorusz 2822 DC prototípusa 2007-ben készült el, melyet 280 LE teljesítményű német Deuts motorral szereltek fel, mely megfelel a TIER 2A környezetvédelmi előírásoknak. A traktor sikeresen teljesíti az előírt próba üzemet.

A vállalat tovább fejleszti külföldi értékesítő hálózatát. Romániában és Bulgáriában saját hálózatot épített ki, ugyanakkor Kazahsztánban és Oroszországban új összeszerelő üzemeket adtak át.

A gyár minőségbiztosítási rendszere eredményes vizsgát tett az ISO 9001-2001 és a TGA minősítési bizonyítványok meghosszabbítása céljából. A bizonyítványokat 2010-ig meghosszabbították.

A Belorusz Köztársaság Ipari Minisztériuma elismerte az MTZ Csoportnak a minőségbiztosítás terén elért eredményeit.

A gyár megkezdte az alkalmazott munkavédelmi előírások, OHSAS-18001 és a 18001 számú Belorusz munkavédelmi szabványokban foglaltak szerinti átalakítását és bevezetését.

Az MTZ gyárban, 2007 novemberében, a kollektív szerződés 2004-2007 közötti végrehajtásáról, valamint a 2008-2010 közötti időszakra érvényes szerződés elfogadásáról lefolytatott konferencián, a kollektíva, a munkáltató és a munkavállalók közötti partneri kapcsolatot „Jó”-ra értékelte.

1 megjegyzés:

  1. Az Mtz traktorok sok esetben gyengélkednek a függesztett eszközök használatában (pl vetőgép)
    Dakota segédemelő szett használatával 40% emelőkapacitás növekedés érhető el, megkímélvén a főmunkahengert, az olajszivattyút, a vezértömböt és az emelő karokat.
    Magyar gyártmány.
    http://www.szolnoky.hu/hu/mtz_s.html
    30/3086217

    VálaszTörlés